Stråleovn og konveksjonsvarme

Strålevarme er varmeavgivelse som usynlig lys. Disse strålene går gjennom luft, inntil de treffer et materiale som absorberer strålene. Dette materialet vil da bli varmere. Denne formen for varme er fin i rom med stor takhøyde, trekkfulle hus, og ellers der man ønsker raks og direkte varme fra ildstedet.


Ved plassering av møbler og annet innbo bør man tenke på at det kan bli svært høy varme nær ildstedet. Frittstående skjermbrett kan brukes for å stoppe varmestrålene i bestemte retninger.

Konveksjonsvarme får man når luften omkring ovnen blir varm, utvider seg og stiger opp. Dersom ovnen har konveksjonskammer (plater på siden med åpninger oppe og nede) vil luften mellom ovnen og platene bli varme opp raskere. Den oppvarmede luften vil stige og bringe varmen rundt i rommet. Varmluften som samles oppunder taket vil enkelt kunne blåses ned til gulvet ved hjelp av en takvifte.


De aller fleste ildsteder i dag, er en kombinasjon av strålings- og konveksjonsprodukt. På forsiden av produkter med glassdør vil bålet stråle gjennom glasset. På baksiden er det vanligvis montert konveksjonsplater for å beskytte veggen. Det er oftest konstruksjonen på sideveggene på produktet som avgjør om det betegnes som en strålings- eller konveksjonsovn. I virkeligheten er nesten alle produkter en kombinasjon.

  

Stråleovn                                                        Konveksjonsovn

Kontakt oss

Finner du ikke det du leter etter? Send oss gjerne en email!